Vakantie in Aramba

Zomervakantie in Papoea-Nieuw-Guinea. Eerlijk gezegd kunnen we beter spreken van een ‘wintervakantie,’ want aan het zuidelijk halfrond zitten we nu in de koudste maanden van het jaar. Vooral ’s morgens en ’s avonds kan het erg koud zijn en hebben we echt een warm fleece vest nodig. Maar nu de scholen hier eind juli al zijn gestart, hebben we gelegenheid om weer een weblog te schrijven. De vorige keer schreven we over ons werk, dit keer gaat het vooral over de kinderen en hun ‘wintervakantie.’

Het grootste deel van de vakantie waren we in Aramba en daarna nog twee weken thuis in Ukarumpa. Aramba was natuurlijk niet bepaald een doorsnee vakantiebestemming. Wat hebben de kinderen er gedaan?     

Elke dag begonnen we met een stukje uit het cursusboek ‘Hero Training Camp’ (https://www.biblicalparenting.org/kidsconscience.asp). Dit is een cursus die kortgezegd bedoeld is om kinderen te leren een held te zijn vanuit Bijbels perspectief. Een soort Vakantie Bijbel Club, dus. Ook al was het vakantie, daarna werkten we aan onze lessen Nederlands, want die vallen buiten het reguliere schoolprogramma. Na deze lessen: vrije tijd!

Naast het huis stond een oude, verroeste tractor, tot groot plezier van heel veel kinderen en Josia.

Alle kinderen kregen een op maat gemaakte pijl en boog. Daar hoorde natuurlijk een jungletocht bij om de pijlen en bogen uit te proberen. Precies toen Michel een foto wilde gaan maken, kwam daar zomaar een echte jager langs, die ook wel op de foto wilde poseren. De Aramba leven voor een groot deel van de jacht en het is maar goed dat de Aramba vaak meer succes hebben dan onze kinderen, al had deze jager op die dag net pech …

 

Hannah en Ruth vonden het gezellig om met hun vriendinnetjes onder het huis te zitten als daar een vuur was. Gelukkig hadden we deze keer een gasfles en een tweepitstoestelletje, maar een paar keer hebben we toch nog open vuur gebruikt om een cake te kunnen bakken. Die grote pan op het vuurtje functioneert daarbij als een oventje.

Een van de hoogtepunten: zwemmen in de rivier. Omdat dat voor de meeste mensen tegelijk de badkamer is, zijn er gescheiden mannen- en vrouwenplekken.

Josia is er klaar voor!

 

Maar wat doe je als je tijdens een flinke wandeling een duik hebt genomen en je (natuurlijk) geen handdoek bij je hebt? Gewoon een vuurtje maken, opwarmen en droog worden!

Weer een vuurtje, maar deze keer om spekjes te roosteren achter ons huis ter gelegenheid van Ruth’s verjaardag.

Groetjes van Lois! De twee staartjes waren i.v.m. de hitte nodig, maar ze staan ook wel heel schattig!

Ons verblijf in Aramba zit erop en we gaan terug naar Ukarumpa. In meerdere opzichten was het een bijzondere vakantie, voor ons en voor de kinderen. Onze kinderen beleven het echter niet als ‘zo bijzonder.’ Voor hen is dit ‘normaal’ en onze kinderen dromen juist van Nederland, van onbeperkt appels eten, van rode herfstbladeren, van attracties en musea en van opa’s en oma’s …

Thuis in Ukarumpa werden we verrast door de komst van een aantal caviababies. Erg leuk dat het nog even vakantie was. En zo hadden we ook nog de tijd om bij te komen van Aramba en te genieten van de ‘luxe’ van lampen in huis die het altijd en allemaal doen en van een grote tuin met trampoline.

En nu is het schooljaar van ‘Ukarumpa International School’ weer begonnen. Hannah gaat naar de middelbare ‘grade 7’ (klas 1), Ruth naar ‘grade 5’ (groep 7), Obadja naar ‘grade 3’ (groep 5) en Josia naar ‘kapul’ (groep 1, vernoemd naar een soort boomkangaroe).

Hartelijke groet,
Michel & Erna
Hannah, Ruth, Obadja, Josia en Lois

1 gedachte op “Vakantie in Aramba

  1. Baaijens

    Hey Erna en Michel, in jullie bericht aan ons zijn de foto’s weggevallen vrees ik, dus geen beeld bij de staartjes van Lois en zo… 🙂 Ook bij jullie een vakantiebijbelclub dus..In Woudenberg is dat volgende week, laatste week van de zomervakantie, wij zijn laat dit jaar, pas in september weer beginnen… Schieten met pijl en boog klinkt goed en cake bakken op een vuurtje ook.. Doet me denken aan de ouder-kind dagen die René met Leah en ook een keer met Janne deed: zelf hut bouwen in het bos om in te slapen, eten klaar maken op een vuurtje enzovoort. En dat baden in de rivier roept onmiddellijk het beeld op wat we twee maal daags zagen vanaf onze veranda in Noorwegen: we zaten , schitterend!, pal aan de fjord, en iedere ochtend en avond verscheen een stel in badkleding en handdoek. Ze wierpen zich hopla in de fjord, doken weer op, zeepten zich van top tot teen in, zwommen een rondje en spoelden zich af en wandelden weer naar huis 🙂 Maar niet gescheiden dus… En in Denemarken stuitten we onverwaochts op een dorp dat sinds 1773 soort van nederzetting van Deense broederschap was: in het midden de kerk, links daarvan de straat waar louter vrouwen woonden, rechts daarvan de straat voor de mannen. Ook in de kerk zaten ze gescheiden, en zelfs op hun begraafplaats lagen zij gescheiden! Heel bizar. Prachtige oude huizen, broederhuizen, weduwenhuizen, vrouwenhuizen, familiehuizen, werkplaatsen, school…. Een belevenis om doorheen te lopen en ook nog es een local te spreken!
    Fijn dat jullie weer genieten van de luxe in Aramba 🙂 Succes met school allemaal en met al het werk dat toch weer wacht! Hartelijke groet, Wim en Heleen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.